5 leestips voor onder de parasol

Of het nu een hete of een natte zomer wordt, één ding is zeker: de vakantie is het ideale moment om een boek te lezen. Met deze vijf leestips beleef je sowieso een meeslepende zomer onder je parasol of paraplu.

1. Waar is Bernadette? van Maria Semple

Is het een young adult? Is het een detective? Deze roman over de even geniale als geschifte Bernadette uit de titel bundelt het beste van verschillende genres. Aan de hand van e-mails, brieven en artikels reconstrueert de veertienjarig Bee de verdwijning van haar moeder. Heel gevat beschrijft Semple het lief en leed van een tiener die voor haar leeftijd erg eigenzinnig en kritisch is. Hoewel de gebeurtenissen en personages wat uitvergroot worden, blijft het verhaal toch altijd geloofwaardig. Een heerlijk verhaal vol dubbele bodems, in 2019 verfilmd met Cate Blanchett in de hoofdrol. 

2. De acht bergen van Paolo Cognetti

Wie van de bergen houdt, moet zeker dit boek van Paolo Cognetti lezen. De acht bergen is niet alleen een ode aan de natuur en de stilte in de bergen, maar ook aan de vriendschap. Als jongen brengt Pietro zijn zomers door in een klein bergdorpje, waar hij bevriend raakt met Bruno. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen en zoektochten door verlaten huizen. Pietro leert niet alleen de bergen kennen, maar ook zichzelf. Dit najaar komt de verfilming van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen in de cinema, dus je hebt nog een paar maanden om het boek te lezen.

3. Grote kleine leugens van Liane Moriarty

Alles wat je op de cover van dit boek leest, klopt: ‘Een spannende, grappige én vlijmscherpe roman met een briljante kijk op ex-mannen en nieuwe vrouwen, moeders en dochters, op schoolpleinschandalen en de leugens die we onszelf vertellen om te overleven’. Op een pittoreske Australische basisschool eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos als een van de aanwezigen sterft. Is er sprake van een tragisch ongeluk of een ontspoorde ruzie? Wat volgt, is een heerlijke pagetuner vol intriges waarvan wereldwijd  al meer dan 1,5 miljoen exemplaren zijn verkocht. De roman werd omgezet naar een zesdelige miniserie met Nicole Kidman en Reese Witherspoon in de hoofdrollen.

4. Expo 58 van Jonathan Coe

Liefhebbers van de serie Mad Men spits uw oren, want met dit boek duik je de fantastische fifties in. Meesterverteller Coe neemt je mee naar – je raadt het al – de Expo 58 in Brussel. De Britse ambtenaar Thomas wordt naar onze hoofdstad gestuurd om een oogje in het zeil te houden op het Britse paviljoen. Het verhaal speelt zich af op de achtergrond van de Koude Oorlog en zonder het te weten raakt Foley betrokken in internationale intriges. En ook liefdesperikelen blijven niet uit. Hoewel dit geen spectaculaire plot is, is Expo 58 een heel vermakelijk boek. Supervlot geschreven, een hoofdpersonage dat levensecht is en met wie je kunt meeleven, een leuke mix tussen historische feiten en fictieve personages. Kortom, de ideale vakantieroman.

5. De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Riggs 

Achter die bijzonder lange titel schuilt een bijzonder meeslepende reeks van zes boeken over de onwaarschijnlijke avonturen van de zestienjarige Jacob. Het zesde en laatste deel is zopas verschenen en dus is deze zomer het ideale moment om alle boeken uit de reeks in één keer uit te lezen. Als zijn opa op mysterieuze wijze om het leven komt, reist Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten weeshuis. Daar leert hij een groep bijzondere kinderen kennen die in gevaar zijn, waardoor Jacob verwikkeld raakt in een reeks spannende avonturen in een parallelle wereld. Op een originele en overtuigende manier neemt Riggs je mee in een wereld waarin mensen met bijzondere gaven zich moeten verschuilen voor het kwaad dat andere hen willen toebrengen. Maar dankzij hun gaven en de hulp van Jacob slagen ze erin om uit de meest gruwelijke situaties te ontsnappen. Bijzonder is ook dat alle boeken oude foto’s bevatten die de auteur in de loop der jaren verzameld heeft en die hem inspireerden voor de gaven van de kinderen. Het eerste deel werd verfilmd door Tim Burton.


Meer boekentips van mij en andere leesambassadeurs uit Leuven vind je op Leuven Leest. Als je Leuven Leest deze vakantie een sfeerbeeld bezorgt van je zomerse leesplek (ter land, ter zee en in de lucht) met een boek erbij, maak je kans op een fijne boekenprijs.


Vorige
Vorige

15 keer passie voor echte kaas

Volgende
Volgende

10 tips om meer te lezen